Toegekende onderzoekspremies
De Het Onroerenderfgoeddecreet biedt met een onderzoekspremie ondersteuning voor onderzoek ter voorbereiding van het beheer van beschermde goederen en voor goederen gelegen in een erfgoedlandschap of een opzichzelfstaand deel daarvan. Een onderzoekspremie kan worden toegekend aan een aantal categorieën:De opmaak van een beheersplan;Historisch en historisch-archivalisch, bouwtechnisch, materiaaltechnisch, of stabiliteitstechnisch voorafgaand onderzoek, of archeologisch vooronderzoek;Voorafgaand onderzoek naar de kwaliteit van houtige beplantingen met erfgoedwaarde en de groeiplaats ervan, met inbegrip van de analyse van de impact van geplande ingrepen;Bestemmings- en herbestemmingsonderzoek;Het laten uitvoeren van een energieaudit van een beschermd monument.De onderzoekspremie kan maximaal 80% van de aanvaarde kostenraming bedragen (exclusief BTW). Het maximumbedrag dat in aanmerking kan worden genomen is 25.000 euro. onderzoekspremie wordt onderverdeeld in twee groepen:
Onderzoekspremies voor de opmaak van een Gebruikers of zakelijkrechthouders kunnen voor alle onroerend erfgoed en erfgoedlandschappen een beheersplan opstellen om de beheersdoelstellingen te verwezenlijken. Het moet een betekenis- volle meerwaarde voor het onroerend erfgoed of het erfgoedlandschap of voor een zelfstandig onderdeel ervan beogen. Een beheersplan bevat een gebiedsgerichte visie op het beheer van alle aanwezige erfgoedvormen in een bepaald gebied. Verder worden beheersdoelstellingen geformuleerd of verder uitgewerkt o.b.v. het beschermingsbesluit en bevat het beheersplan maatregelen en werkzaamheden die het onroerend erfgoed op langere termijn moeten bewaren. De keuze voor een beheersplan wordt gestimuleerd door procedurele en financiële voordelen. Zo gelden goedgekeurde beheersplannen ook als toelating voor de erin opgesomde ingrepen en vormen ze een voorwaarde voor het bekomen van premies. Een beheersplan heeft een looptijd van 24 jaar. beheersplan (was mogelijk tot 1 januari 2019);
Onderzoekspremies voor voorafgaand onderzoek, bijvoorbeeld het onderzoeken van de mogelijkheid tot herbestemming van een monument .
De indicator telt het aantal onderzoekspremies die het agentschap Onroerend Erfgoed in het jaar van de meting toekent aan een premienemer. We maken daarbij een onderscheid tussen de twee categorieën.
Indicator
Toegekende onderzoekspremies
Indicatornr.
3
Meeteenheid
Aantal onderzoekspremies
Meetmethode
Telling team premies
Meetfrequentie
jaarlijks
Einddatum huidige meting
2024-12-31
Datum publicatie meting
2025-05-31
Datum publicatie volgende meting
2026-05-31