Bezwaren per bescherming

Indicator

Aantal bezwaren per bescherming

Indicatornr.

29c

Frequentie

Jaarlijks

Meeteenheid

Aantal bezwaren

Meetmethode

Telling Team administratie en procedures

Brondata

Download brondata

Omschrijving

In deze indicator wordt per individuele bescherming die in een bepaald jaar definitief is geworden geteld hoeveel bezwaren ertegen werden ingediend gedurende het openbaar onderzoek dat voorafging aan de definitieve bescherming.

Op die manier kan het gemiddeld aantal bezwaren per bescherming worden berekend. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende beschermingsstatuten.

Grafische voorstelling

Toelichting

Tegen op één na dienden burgers tijdens het openbaar onderzoek bezwaar in tegen beschermingen als archeologische site (8 van de 9). Twee dossiers vielen op door een hoog aantal bezwaren: de Vicus van Kester en de site van het Kolllisbos. Tegen beide dienden burgers telkens 10 bezwaren in.

Tegen iets meer dan de helft van de stads- en dorpsgezichten dienden burgers in 2017 bezwaren in. Opvallend dit jaar was de bescherming van het dorpsgezicht van Rozebeke waartegen 398 bezwaren werden ingediend. Daarnaast behandelde het agentschap Onroerend Erfgoed 15 bezwaren van burgers tegen de bescherming van het dorpsgezicht van Wespelaar.

Tegen alle 4 cultuurhistorische landschappen dienden burgers in 2017 bezwaar in. Het aandeel is bijgevolg 100%. Tegen elk van de 4 dienden meerdere burgers bezwaar in. In de jaren ervoor (van 2009 tot 2013) vonden geen beschermingsprocedures als cultuurhistorisch landschap plaats. In 2015 en 2016 beschermde de minister telkens slechts 1 cultuurhistorisch landschap.

Het aandeel bezwaren tegen monumenten blijft al verschillende jaren stabiel schommelen tussen 20% en 25%. Tegen ongeveer 1/4 van de beschermingsprocedures voor monumenten dienen burgers bezwaren in.

Referentie